Artícles i videos

La causa principal és l’acumulació de placa bacteriana sobre les dents. El següents pas seria la mineralització d’aquesta placa, al barrejar-se amb les sals de calci que porta la saliva, formant-se així el càlcul, que tots coneixem com a sarro.

Aquest càlcul és queda adherit a les dents i és un bon lloc per a que es continuï acumulant cada vegada més placa.

Quins problemas pot causar en el nostre animal?

Un cop instaurada la malaltia periodontal,  es pot produïr una gingivitis (inflamació de les genives) i periodontitis (inflamació de l’arrel dentaria). Com a conseqüència d’aquesta inflamació i retracció gingival les dents es comencen a moure i acabaran caient. Aquest sarro pot afectar també altres òrgans, com poden ser el cor, fetge o ronyó.

La malaltia és progressiva i amb el temps va empitjorant si no hi posem les mesures adequades. 

Què podem fer per prevenir-ho?

Per a mantenir una bona salut dels nostres animals, sempre és millor prevenir les malalties abans de que apareixin. En aquests sentit, hi ha varies coses que podem fer diàriament amb el nostre gos o gat per tal de retardar la formació de placa, sols cal prendre’n consciencia i veure en quins aspectes podem aplicar aquesta prevenció.

Pregunta al teu veterinari quines mesures serien més adients per al teu animal, i de quina manera les pots aplicar.

-          Raspallar les dents:

La mesura més eficaç, és raspallar les dents del nostre animal a diari. Si això no ens és posible, ja sigui per temps o pel caràcter del nostre amic, podem aconseguir algo similar al raspatllat d’altres maneres, com l’alimentació, alguns ossos per a rossegar, etc.

Per a raspallar les dents de la nostra mascota, existeixen raspalls específics que s’adaptaran millor a la seva boca, així com pasta de dents especial per a ells, amb bon sabor i aptes per a que se les puguin menjar.

cepillar dientes al perro

-          Alimentació:

L’alimentació a base de pinso sec pot ajudar, en comparació amb una alimentació de cuina casolana o de productes enllaunats. El fet de mastegar pinso  té un efecte mecànic sobre les dents. També hi ha algunes dietes especifiques de pinso que aporten en la formulació de la croqueta unes fibres que ajuden al “raspallat” de les dents mentre masteguen.

-          Premis:

També hi ha algunes “xuxes” en forma de galetes u ossos per a que vagin rossegant, que tenen aquest efecte sobre les dents.

-          Altres substàncies anti-placa:

La aportació de substàncies anti-càlcul a base de polifosfats és una altra manera  de retardar la formació de placa. Aquestes substàncies les aporten algunes dietes, i també les podem aportar amb algunes “xuxes” o productes que s’afegeixen al menjar.

Altres tractaments preventius inclourien gels i solucions orals antisèptiques a base de clorhexidina, que per als animals venen preparats en diferents productes comercials.

Tractaments i neteges odontològiques

La principal i única manera de eliminar la placa dental (el sarro)és realitzar una neteja de boca. La higiene bucal es realitza al centre veterinari. Consisteix en la eliminació de placa utilitzant els ultrasons.

Cepillado perros mordedores

Per a realitzar-la en els animals és necessari la anestèsia general.

Cal tenir en compte que un cop realitzada la neteja, la placa dental pot tornar a formar-se si no prenem mesures preventives.

gato sonriente 59551815

Ajuda’l a mantener un somriure Sa i Feliç!!!

Cecilia Ballesté Ramos

Veterinària